Artists

ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΑΛΙΔΟΥ | MARIA PASALIDOU
Biography

Μαρία Πασαλίδου portrait

Η Μαρία Πασαλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10/09/2001 μένει στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τον Πόντο και την Νότια Κρήτη.
Δισέγγονη του προέδρου της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη, από μικρή ηλικία έχει ακούσματα έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής μέσα από το σπίτι της και οι γονείς της διέκριναν την κλίση της στην μουσική.
Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο ωδείο φίλων μουσικής τέχνης Ωραιοκάστρου, όταν πήγαινε Δευτέρα δημοτικού με κλασικό πιάνο. Συμμετείχε στην χορωδία του ωδείου και σε ηλικία 11 χρονών ξεκίνησε μονωδία στο ίδιο ωδείο όταν ο καθηγητής της διέκρινε τη χαρισματική της φωνή .
Το 2015 έλαβε μέρος στην φιλανθρωπική συναυλία του Βασίλη Λέκκα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη.
Αργότερα το 2011-2012 μετά από ακρόαση μπήκε στη χορωδία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου και παρέμεινε για 4 χρόνια.
Το 2014 της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει στην Όπερα Carmen του Bizet που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες Χορωδιακές συναυλίες.
Τη σχολική χρόνια 2013-2014 περνάει στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου και παρέμεινε μέχρι την Δευτέρα λυκείου. Η Μητέρα της της πρότεινε να διαλέξει ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό όργανο το σαντούρι με καθηγήτρια την Κ. Σοφία Ηλιάδου με την οποία εξακολουθεί να συνεργάζεται μέχρι και σήμερα.
Συμμετέχει σε ένα σύνολο 10 σαντουριών που έχει έδρα τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών πραγματοποιώντας πολλές εκδηλώσεις.
Στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ήταν στο σύνολο Νεότερης Ελληνικής Μουσικής του Δημήτρη Πρατσινάκη και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ξάνθης στα Χατζιδάκια. Παράλληλα διδάχτηκε Βυζαντινή μουσική στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δημήτρη Πρατσινάκη.
Το 2016-2017 αλλάζει ωδείο και γράφεται στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με σκοπό να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές της στο μάθημα μονωδίας και υποχρεωτικού πιάνου . Τελείωσε το Γ’ υποχρεωτικό πιάνο με βαθμό 9,5 και τις δύο τάξεις ιστορία μουσικής ενώ φέτος τελειώνει της 2η τάξη μορφολογίας και το Γ’ υποχρεωτικό Αρμονίας. Στο μάθημα Dictee πέρασε με βαθμό 9,5 και στο solfez με βαθμό 9.
Το ενδιαφέρον της για το έντεχνο τραγούδι δε σταμάτησε ποτέ παρά τις κλασικές της σπουδές έτσι το 2017 αγοράζει ακουστική κιθάρα και αρχίζει από μόνη της να παίζει και να τραγουδά αγαπημένα έντεχνα τραγούδια.
Από τον Απρίλιο του 2020 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας με τον Γιώργο Αετόπουλο για να βελτιώσει μη τεχνική της!

Τον Ιούνιο του 2020 υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με την δισκογραφική εταιρεία POLYMUSIC και μπαίνει στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου της τραγουδιού «Αν μ’ αγαπάς» σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου, στίχο της Μαίρης Λαμπαδίτη και του Χάρη Καφετζόπουλου, ενώ την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Αντώνης Γούναρης και την διεύθυνση παραγωγής ο Βίκτωρ Πολυδώρου. Η κυκλοφορία του «Αν μ’ αγαπάς» έγινε τον Οκτώβριο του 2020 και αγαπήθηκε από τον κόσμο και τα ραδιόφωνα.

Τον Μάιο του 2021 συνεχίζει την επιτυχημένη συνεργασία της με τον Αντώνη Μιτζέλο και σε μουσική δική του, στίχους της Δέσποινας Σαββοπούλου ενορχήστρωση του Αντώνη Γούναρη κυκλοφορεί το «Να ‘σαι πάντα καλά».
Την οπτικοποίηση του τραγουδιού ανέλαβε ο Τάκης Δαμάσχης σ΄ένα πρωτότυπο σενάριο όπου το τρυφερό φλερτ μεταξύ δύο κοριτσιών… ξαφνιάζει, αρέσει και συγκινεί.

Νοέμβριος 2021 και η Μαρία με αρώματα της ανατολής και χρώματα της δύσης μας ταξιδεύει μαγικά «Σ’ Ανατολή και Δύση»!
Η γάργαρη φωνή της Μαρίας παντρεύεται με τους ήχους από το σαντούρι της, τα μόρια από το ούτι του Αντώνη Γούναρη και το ονειρικό ταξίδι «Σ’ Ανατολή και Δύση» ξεκινά πάνω στην μελωδία του Βίκτωρα Πολυδώρου και τους στίχους της Αζάτ Χελβατζιάν.
Στην οπτικοποίηση του ονείρου ο Sherif Francis σ’ ένα αμάλγαμα ήχων και εικόνων. Το τραγούδι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και δημιουργεί νέο μουσικό δρόμο!

Μάιος  2022 και η Μαρία Πασαλίδου συνεργάζεται με τον Γιώργο Σπετσιώτη και κυκλοφορεί το ντουέτο «Μιλάνε τα μάτια» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού, στίχους Γιάννη Πάριου, πρώτη εκτέλεση από τον μοναδικό Τόλη Βοσκόπουλο, διασκευή από τον Βίκτωρα Πολυδώρου και ενορχήστρωση του Αντώνη Γούναρη που αγαπιέται από την πρώτη στιγμή παίζεται παντού και έχει χιλιάδες views!
Στις 28 Μαΐου, η Πασαλίδου σαν σολίστα, συμμετέχει στην ορχήστρα νέων του Μίκη Θοδωράκη και στην εκδήλωση στο Θεάτρο Κάρολος Κουν στον Άλιμο αποθεώνεται!